Încă din perioda studiilor în SUA, Dumnzeu a pus în inima pastorului Ioan Ceuță să înființeze un centru creștin interconfesional, care să fie focalizat pe trei direcții principale:
· spirituală, legat de relația omului cu Dumnezeu;
· educațională, legat de investiția în viitorul copiilor;
· socială, în ce privește relația cu comunitatea.
Până aici, Dumnezeu a fost cu noi și ne-a binecuvântat. Ne încredem că El va fi cu noi mai departe și va duce la bun sfârșit ceea ce a început!
Cele trei direcții s-au concretizat prin înființarea Bisericii Harul, Universitatea Biblică, Cantina Socială, Centrul de consiliere Barnaba și Școala și Grădinița Româno-Finlandeză. Centrul a fost înființat in 1992, în apartamentul din strada Apusului, după care s-a reușit închirierea și cumpărarea unui bloc în cartierul Titan, iar în 2001 s-a cumpărat proprietatea din strada Răsăritului, nr. 59, sector 6, unde funcționează și astăzi.
Piatra de hotar a centrului a fost pusă pe 1 august 1993, când a luat ființă Biserica Internațională Harul. În prezent slujbele au loc în fiecare duminică, de la ora 10:00, în fiecare marți, de la ora 19:00 avem întâlnirea de rugăciune, iar joia se întâlnesc grupele de casă pentru rugăciune, studiu și părtășie. În cadrul bisericii sunt mai multe activități care se adresează unor categorii de vârste diferite: tineri, adolescenți, căsătoriți, necăsătoriți, vârstnici etc. Noi credem că Dumnezeu ne-a creat ca să fim o oază pentru răcorirea sufletului și de încurajare că Dumnezeu rezolvă orice problem, indiferent de situațiile prin care trecem. Ceea ce ne aduce împreună ca biserică este faptul că Dumnezeu e viața noastră. Mai târziu, data de 1 octombrie 1993 marchează începutul Universitătții Biblice din România. Încă înainte de înființarea oficială a Centrului Creștin București (CCB), universitatea a funcționat ca un centru de pregătire, organizând cursuri modulare de o săptămână sau două, în diferite localități din țară. În 1992, o delegație de lideri de la organizația Assemblies of God, SUA, au venit și s-a discutat dezvoltarea unui program de licență în teologie de 4 ani, iar la 1 octombrie `93 s-au început cursurile la zi. Cadrele didactice și finanțarea pentru universitate au venit de la organizația parteneră. Pentru mulți ani am funcționat cu aprobarea ministerului educației nationale, ca singura școală de teologie interconfesională din România, oferind specializarea în teologie ecumenică și pregătind studenți de la diferite denominațiuni, care astăzi sunt pastori, lideri sau misionari pe întreg Globul. În ultimii ani, în cadrul universității s-a dezvoltat Școala de Lideri, iar deviza pentru aceasta este: Pregătim, perfecționăm și promovăm lideri.
În data de 15 mai 1996, s-a cumpărat terenul pentru Biserica Harul din strada Răsăritului, nr. 61a, iar în anul următor, în această locație, pe 21 decembrie s-a inaugurat Biserica Harul. Anul 2001 este unul de referință pentru CCB, pentru că acesta a fost anul în care s-au cumpărat proprietățile care formează acum campusul și în care se desfășoară toate proiectele noastre.
Încă de la înființarea Bisericii Harul am oferit o masă caldă, în fiecare duminică, persoanelor aflate în nevoie, dar din aprilie 2008, în parteneriat cu Consiliul local, oferim zilnic o masă caldă persoanelor defavorizate din sectorul 6 prin proiectul Cantina Socială Harul. În prezent avem 300 de beneficiari, cărora le oferim acest prânz gratuit. Programul se adresează mai multor tipuri de beneficiari: persoane care vin și servesc masa la cantină, persoane care vin și își iau mancarea pentru acasă și persoanele mai în vârstă sau cu diferite probleme de sănătate, cărora le ducem noi prânzul acasă. Pe lista de așteptare avem zeci de oameni care doresc sa fie în programul nostru, pentru foarte mulți dintre ei masa servită aici este poate singura pe care o au într-o zi.
Centrul de Consiliere Barnaba completează cele două poriecte sociale și are drept scop sprijinirea părinţilor pentru a face faţă dificultăţilor psihosociale care afectează relaţiile familiale, pentru dezvoltarea competenţelor parentale, pentru prevenirea separării copilului de familia sa, fiind un sprijin pentru copii atunci când apar probleme în dezvoltarea acestora.
Școala și Grădinița Româno-Finlandeză este un proiect proaspăt în educația românească, început în anul 2010, care dorește să adapteze metodele de lucru din Finlanda (țara cu rezultatele cele mai bune din Europa în plan educațional) pentru a reforma stilul de predare tradițional. Păstrând curricula românească dorește să optimizeze rezultatele elevilor prin abordare individualizată, centrată pe elev si să pună în valoare potențialul creativ al fiecărui copil în parte. Echipa de lucru este formată din profesori care au urmat stagii de pregătire cu profesorii experți atât în mediul de lucru finlandez, cât și în România, în lucru direct cu copiii din școală şi grădiniţă. Credem că schimbarea începe cu noi, tocmai de aceea ne propunem să fim un model demn de urmat şi să fim cei care trasăm traiectoria spre o cale mai bună în învăţământul românesc. În prezent avem înscriși în școală și grădiniță un număr de 176 de copii, care beneficiază de o educație de calitate superioară.
În ce privește planurile pentru viitor, alături de investiția în resursele umane, pentru că este foarte important ca fiecare angajat să se dezvolte profesional și să fie de top în profesia pe care o practică, avem mai multe proiecte de dezvoltare. Unul dintre acestea este construcția Școlii și Grădiniței Româno-Finlandeze, care va cuprinde săli de clasă, laboratoare, restaurant și alte dotări necesare, de la grădiniță până la clasă a 12a, de asemenea vom construi o sală de sport multifuncțională, modernă. Un alt proiect de anvergură va cuprinde extinderea construcțiilor proiectelor sociale, cantină și grădiniță, prin mărirea numărului beneficiarilor și extinderea spațiilor existente prin supraetajere.
Legat de partea spirituală, viziunea noastră este să avem cât mai multe grupe de casă, pentru ca oamenii să se întâlnească, să se roage și să-l laude pe Dumnezeu, contribuind la maturizarea credincioșilor și implicarea lor în diferite domenii ale vieții.
Ofera servicii sociale gratuite persoanelor aflate in situaţii economico-sociale sau medicale deosebite, in scopul prevenirii şi limitarii unor situaţii de dificultate care pot genera marginalizarea sau excluderea lor sociala.